PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sebze Fİdelerİnİn Tedarİk, Üretİm Ve Tİcaretİne Daİr YÖnetmelİk

HırçıN_ÇocuK
03-21-2008, 21:44
Sebze Fidelerinin Tedarik, Üretim ve Ticaretine Dair Yönetmelik

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından

Resmi Gazete Tarihi: 14/08/2004

Resmi Gazete Sayısı: 25553

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; ticari amaçla üretilen, dağıtımı ve satışı yapılan, ithal ve ihraç edilen sebze fidelerinin tespit edilen standartlara uygun, kaliteli ve sağlıklı olarak üretilmesi ve bunları üretenler ile ticaretini yapanların uymak zorunda oldukları kuralları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 - Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen sebze fidelerini kapsar. Sebze üreticisi çiftçilerin satış amacı taşımayan ve sadece kendi ihtiyaçları için ürettikleri sebze fideleri için, bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

Dayanak

Madde 3 - Bu Yönetmelik, 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin (d) bendi, 308 sayılı Tohumlukların Tescil ve Sertifikasyonu Hakkında Kanun ile 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen;

Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,

İl Müdürlüğü: Bakanlık İl Müdürlüklerini,

Fide: Tohumlardan özel olarak hazırlanmış yastıklarda çimlendirilerek belli bir büyüklüğe kadar geliştirilmiş, canlı ve yapraklı bitkiyi,

İsmine Doğruluk: Sebze fidelerinin hangi tür ve çeşitten üretildiğinin belirtildiğini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM : Sebze Fidesi Üretimi, Ticareti, İthalatı ve İhracatı

Sebze Fidesi Üretimi ve Ticaretini Yapacak Kişi ve Kuruluşlarda Aranacak Şartlar

Madde 5 - Sebze fidesi üretimi yapan kişi ve kuruluşların; İl Müdürlüklerinden Sebze Fidesi Üretici Belgesi (Ek-1) almaları gereklidir. Bu belge her yıl vize alınması koşulu ile üç yıl geçerli olup, bu süre içerisinde kişi veya kuruluşun faaliyetine devam edip etmediği İl Müdürlüklerince kontrol edilir. Kişi ve kuruluşların bu belgeyi alabilmeleri için aşağıdaki şartları taşıması gerekir.

a) Sebze fidesi üretim teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri konusunda teknik bilgiye sahip, en az bir adet Ziraat Mühendisi çalıştırmalıdır.

b) İyi tarım uygulamaları kriterlerine sahip en az 1000 metrekarelik kapalı alan veya 5 dönümlük açık alana sahip olmalı veya kiralamalıdır.

c) Doku Kültürü yöntemi ile üretim yapan kuruluşlarda steril üretim üniteleri yanında iklim odası ve dış koşullar için ön alıştırma odalarının da bulunması gereklidir. Diğer yöntemlerle yapılan üretimlerde ise ısı ve nem kontrollü sera yanında çimlendirme odalarının bulunması yeterlidir.

d) Fide üreticilerinin sahip olmaları gereken üretim tesislerinde fide yetiştirme serası (viyol serim alanı), tohum ekim makinası ünitesi, tohum çimlendirme ünitesi, paketleme ve sevkiyat üniteleri bulunmalı ve bunların detaylı yerleşim planı, tesisin ruhsatlandırma müracaatı sırasında İl Müdürlüğüne verilmelidir.

e) Üretim kapasitesiyle uyumlu iklim odası, depo, çimlendirme odası, üretime uygun kullanım suyu ve hijyenik su tankları ile sebze fidesi üretimi için gerekli olan alet, ekipman ve diğer teçhizatlara sahip olmalıdır.

f) Bitki Yetiştirme Ruhsatına (Ek-2) sahip olmalıdır.

Sebze Fidesi Üretiminde Uyulacak Kurallar

Madde 6 - Sebze fidesi üretimi, Sebze Fidesi Üretici Belgesi sahibi kişi ve kuruluşlar tarafından yapılır. Sebze fidesi üretiminde yurtiçinde kayıt altına alınmış veya Bakanlık tarafından ithalat izni verilmiş çeşitlerin tohumlukları kullanılır. Üretim sırasında fidelerin fizyolojik ve sağlık kontrolleri İl Müdürlüğü tarafından yapılır. Kontrolün zamanını üretici kuruluş ilgililere bildirmek zorundadır. Kontroller esnasında hastalıklı ve yetişkin olmayan fideler satışa sunulmaz. Hastalıklı fideler bir tutanakla yerinde imha edilir. Ayrıca, sebze fidesi üreticilerinin 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu ile bu Kanunun ilgili yönetmeliklerinde belirtilen kurallara uymaları zorunludur. Sebze Fidesi Üretici Belgesi almış olan kişi veya kuruluşlar üretimden önce (Ek-3) de verilen Sebze Fidesi Üretim Beyannamesini İl Müdürlüklerine verirler. Fide üreticileri üretecekleri her parti için beyanname verir ve tohum ekilmeden önce ekilecek tohumların faturası ve sertifika raporları Tarım İl Müdürlüklerine ibraz edilir. İki yıl üst üste üretim beyannamesi vermeyen kişi veya kuruluşların sebze fidesi üretici belgesi iptal edilir.

Sebze Fidelerinin Ticareti

Madde 7 - Sebze fidelerinin yurtiçinde pazarlanması Sebze Fidesi Üretici Belgesine sahip kişi ve kuruluşlar veya tohumluk satışına yetkili bayiler tarafından yapılır. Sebze fidelerinin ismine doğruluğundan üretici kuruluşlar sorumludur. Ayrıca satış faturalarında veya müstahsil makbuzlarında satılan fidenin ait olduğu çeşit ismi, aşılı fide ise anacın tür ve çeşidi de mutlaka belirtilmelidir. Fideler satışa sunulmadan önce, tarım il müdürlüğü elemanlarınca fidelerin satışa uygun olduğunu gösterir rapor düzenlenir. Fideler çıplak köklü satışa sunulamazlar.

Fideler satışa sunulmadan önce etiketlenmelidir. Etikette çeşit adı, lot no, tohum ekim tarihi, fide üretici kuruluş adı, çeşit sahibi kuruluşun adı mutlaka olmalıdır.

Kişi veya kuruluş, fidelere ait satış faturaları, lot numaralarını, satışın kime yapıldığını gösteren belgeleri arşivinde saklayarak İl Müdürlüğünün denetlemesi sırasında göstermek zorundadır.

Sebze Fidelerinin İthalatı

Madde 8 - Sebze fidesi ithal edecek kişi veya kuruluşların, Sebze Fidesi Üretici Belgesi sahibi olması gerekir. Bunun yanında, Bakanlıkça tohumcu kuruluş olarak kabul edilmiş kuruluşlarında, sebze fidesi ithal etmek istediklerinde sebze fidesi üretici belgesine sahip olmaları gerekmektedir. Yurt içinde satış amacıyla ithal edilecek fidelerin Türkiye'de kayıt altına alınmış çeşitlere ait olması gerekir. Ancak mahsul elde etmek amacıyla ithal edilecek sebze fideleri için ülkemizde kayıt altına alınmış olma şartı aranmaz. Bu durumda söz konusu çeşitlerin ithalatın yapıldığı ihracatçı ülkede kayıt altına alınmış olması yeterlidir. Deneme ve demonstrasyon amacıyla fideleri ithal edilecek çeşitler için, ithal edilecek ülkenin ıslahçı kuruluşundan alınacak çeşit özellik belgesi istenir.

İthal edilecek fidelere ait bitki sağlık sertifikası ve ismine doğruluk belgesi ithalatçı firma tarafından temin edilmelidir.

Fide üretimi amacıyla tohumları ithal edilecek çeşitlerin yurt içinde kayıt altına alınmış olması gerekir. Bu tür tohumların ithalatı her yıl Bakanlıkça yayımlanan Tohumluk İthalat Uygulama Genelgesi ile düzenlenir.

Sebze Fidelerinin İhracatı

Madde 9 - Sebze Fidelerinin ihracatı 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununa bağlı olarak, İl Müdürlüklerinin kontrol ve iznine tabidir. İhracat sırasında karşı ülkenin talebi halinde sağlık sertifikası düzenlenir. İhracatçı firma ihraç edeceği fidelerle ilgili alıcı ülkenin istediği standartları sağlamakla yükümlüdür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Kontrol ve Belgelendirme İşlemleri

Sebze Fidelerinin Kontrolü ve Belgelendirme İşlemleri

Madde 10 - Sebze Fidesi Üretici Belgesi verilen kişi veya kuruluşların listesi ilgili İl Müdürlüğü tarafından bilgi için TÜGEM'e gönderilir. Sebze fidelerinin üretimden ticaretine kadar tüm kontrol işlemleri İl Müdürlüklerince yapılır. Üretici kuruluşlar gerekli belge ve raporları arşivde saklayarak denetleme esnasında İl Müdürlüğü elemanlarına ibraz ederler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Belge İptali, Yürürlük, Yürütme

Belge İptali

Madde 11 - Yönetmelik hükümlerine uymayan kişi veya kuruluşların üretici belgeleri iptal edilir. Söz konusu kişi veya kuruluş, 2 yıl içerisinde yönetmelik hükümlerine uygun şartları taşıdığını belgelediği takdirde üretici belgesi tekrar düzenlenir.

Yürürlük

Madde 12 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 13 - Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür